Sarbatorile
de iarna sosesc in curand, prilej de bucurie alaturi de cei dragi; prilej de
mese festive, de multe ori abundenta de produse traditionale specifice acestei
perioade: sarmale, carnati, caltabosi, piftie de porc, etc. Aceste produse sunt
gustoase, dar contin, in general, multa proteina si grasime de origine animala,
care sunt mai greu digerabile si pot provoca aparitia unor simptome neplacute:
digestie dificila, constipatie, meteorism, dureri de cap, senzatie greata,
colici abdominale.
Sa nu uitam niciodata ca trecerea de la restrictia alimentara specifica perioadei de post la superabundenta de produse poate provoca dezechilibre grave in organism, mergand de la dischinezie biliara, dispepsii, colite pana la colescistite si pancreatite.
Sa nu uitam niciodata ca trecerea de la restrictia alimentara specifica perioadei de post la superabundenta de produse poate provoca dezechilibre grave in organism, mergand de la dischinezie biliara, dispepsii, colite pana la colescistite si pancreatite.
Pentru a
avea niste sarbatori de Craciun linistite este bine sa prevenim aparitia
acestor tulburari urmand cateva „reguli”
simple:
- sa nu
abuzam de mancare; produsele din carne sa le asociem obligatoriu cu
salate, cu legume proaspete sau fierte in aburi, cu muraturi.
- sa fim
atenti la calitatea mancarii si nu la cantitate.
- sa
consumam in aceasta perioada si supe si borsuri de legume
- sa
folosim din plin condimente aromatice cum ar fi : maghiran, rozmarin,
oregano, marar, menta, cimbru, busuioc, sofran, ghimbir, fenicul,
chimen-imbunatatesc si usureaza digestia
- sa
utilizam comprimate cu enzime digestive-de preferat cele care contin
enzime vegetale (papaina si bromelaina) extrase din papaya si ananas
- sucurile
alcaline - din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, diminua aciditatea
gastrica.
- uleiul
de catina, de galbenele si de sunatoare, au si ele actiune
antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv; se iau intre 5-10
picaturi de 2-3 ori/zi, 6-8 saptamani.
- uleiul
volatil de menta si de cimbru (in proportia de 2:1), cate 3 picaturi de
amestec, de 3 ori pe zi,cu putina apa; cura de 2-3 saptamani
Atentie
deosebita in cazul persoanelor ce prezinta dischinezii biliare, este
recomandabila folosirea plantelor ce stimuleaza secretia de bila si digestia
grasimilor: papadie, anghinare, sunatoare, cicoare.
Pentru combaterea senzatiei de greata pot fi folosite capsulele cu ghimbir sau menta; iar senzatia de balonare poate fi diminuata prin folosirea capsulelor cu carbune medicinal.
Pentru combaterea senzatiei de greata pot fi folosite capsulele cu ghimbir sau menta; iar senzatia de balonare poate fi diminuata prin folosirea capsulelor cu carbune medicinal.
Ficatul va fi supus
in aceasta perioada unei suprasolicitari, este bine sa avem grija de el;
limitati consumul de alcool, luati extracte de papadie, cicoare, anghinare,
armurariu.
Sa nu uitam
de consumul de ceai verde, alb, care sunt diuretice, detoxifiante, regleaza si
imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, ajuta la scaderea colesterolului.
SARBATORI FERICITE SI LINISTITE !!
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://vorbestelumea.protv.ro/video/festinul-de-craciun-si-repercusiunile-sale.html
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu